Brok - Papilloner - Kig gerne forbi vores dejlige hunde

Gå til indhold
Papilloner



Brok


Ved brok forstås en unormal fremtrængen af et organ (eller dele deraf) gennem væggen i en legemeshule. Brok kan forekomme som lyskebrok, bugbrok, mellemkødsbrok, navlebrok og brok fra bughule til brysthule.



Navlebrok


Navlebrok forekommer hos hvalpe, ligeligt fordelt bland han- og hunhunde. Man ved ikke med sikkerhed, hvad der er årsagen til navlebrok, men måske er det arvelige forhold.

Efter fødslen ser man en mangelfuld lukning af bugvæggen og på navlestedet fremkommer en blød hævelse.


Hvad kan jeg gøre?

Hvis man ikke kan "putte" brokket tilbage, bør man straks konsultere dyrlægen for at få hvalpen opereret.



Lyskebrok

Lyskebrok forekommer hyppigst hos tæven. Det ses sjældent, før hunden er over 3 år gammel. Lyskebrok ses som en hævelse i lysken bag de bagerste mælkekirtler. Lidelsen optræder hyppigst hos tævehunde, som er over 2-3 år gamle. Det er meget sjældent, at hunhunde får lyskebrok.


Hvad kan jeg gøre?

Har man observeret en hævelse imellem bagbenene på en tævehund, bør man konsultere dyrlægen, for at få at vide, om hunden har lyskebrok. Eneste mulighed for behandling er operation.



Mellemkødsbrok

Mellemkødsbrok optræder som en blød hævelse på den ene eller begge sider af endetarmsåbningen (haleroden). Ofte vil hunden have vanskeligt ved at komme af med afføringen. Lidelsen optræder hos hanhunde efter 5 - 6 års alderen. Det er meget sjældent at se mellemkødsbrok hos tævehunde.


Hvad kan jeg gøre?

Hvis man opdager en hævelse på siden af haleroden, bør man konsultere dyrlægen, for at få at vide, om hunden har brok. Eneste mulighed for behandling er en operation.



Bugbrok

Bugbrok forekommer sjældent hos hunden. Det kan opstå i forbindelse med uheld, trafikskade, bid og hvis hunden springer ind i en genstand, hvorved bugmuskulaturen går i stykker.


Hvad kan jeg gøre?

Hvis man ser en akut opstået hævelse under huden, bør man konsultere dyrlægen for at få at vide, om hunden har et bugbrok. Eneste behandlingsmulighed er en operation.



Mellemgulvsbrok

Mellemgulvsbrok opstår, når mellemgulvet, som sidder mellem brysthulen og bughulen, går i stykker. Mellemgulvsbrok opstår i forbindelse med trafikskader. Ofte vil hunden have åndedrætsbesvær og man vil kunne se at hunden trækker vejret med "maven".

Hvad kan jeg gøre?

Man bør straks kontakte dyrlægen, hvis hunden har en anstrengt vejrtrækning. Eneste behandlingsmulighed for mellemgulvsbrok er en operation.





Kilde: Dyrlægevagten







Tilbage til indhold